TARINAMME

Mistä kaikki alkoi?

Koronakevät 2020 tyhjensi turkulaisen liikunta-ammattilaisen kalenterin. Yhtäkkiä oli aikaa perehtyä ajankohtaisuutisiin, seurata sosiaalisen median keskusteluja ja pohtia liikuntatyössä kerääntyneitä kokemuksia. 

Samaan aikaan Helsingissä toinen liikunnanohjaaja laittoi ajatuksiaan paperille ja julkaisi tekstin Jumppatuntikin voi olla turvallinen tila. Tämä teksti toi meidät yhteen toukokuussa 2020.

Jo ensimmäisen etätapaamisen aikana päätimme, että ryhdymme kirjoittamaan yhteistekstiä. Ajatuksemme aaltoilivat samalla taajuudella ja tallasimme samaa maaperää, vaikka olimmekin eri kaupungeissa. Laadimme aikataulut, suunnitelmat ja yhteisesti muokattavat dokumentit. 

Yhdessä ideoiden pallottelu ruokki luovuuttamme ja tuotteliaisuuttamme. Yhteistyöstämme tekee erityistä se, että siinä on samanlaista maagista nostetta kuin Lennon-McCartney -lauluntekijäkumppanuudessa sanotaan olleen. Lopputulos on useimmiten molempien osapuolten yhteenkutoma.

Vuonna 2020 julkaisimme yhteisartikkelimme Aikuiskasvatus-lehdessä ja kirjoitimme lukuisia blogitekstejä (mm. Kansainopistojen liiton ja Opiskelijoiden liikuntaliiton verkkosivuille). Suunnittelimme Meitä on moneksi! -tietokirjahanketta, jonka on määrä saattaa yksiin kansiin ensimmäinen suomenkielinen liikunta-ammattilaisille suunnattu yhdenvertaisuusopas käytännön ohjaustyön tueksi. Lisäksi laadimme koulutuspakettimme ja pilotoimme koulutuksemme Helsingin Unisportissa keväällä 2021.

Toimintaamme luonnehtii kollegiaalinen reflektio ja aikaansaava työote. Asiat, joita olimme vuosia miettineet itse omilla tahoillamme, jalostuivat yhteisten keskustelujemme myötä vain puolessa vuodessa koherentiksi kokonaisuudeksi, tai kuten itse leikkisästi totesimme, timanttiseksi kiteytykseksi. Tähän kokonaisuuteen pääset tutustumaan intersektionaalisen liikuntapedagogiikan verkkosivuillamme, joille keräämme alati jatkuvan kehitystyömme materiaaleja. 

Liikunnan yhdenvertaisuus ei ole koskaan lopullisesti valmis. Siksi jatkamme tarmokkaasti intersektionaalisen liikuntapedagogiikan kehittämistä.

Kaisa-Riitta Aho ja Hanna Huumonen, Intersektionaalinen liikunta pedagogiikka

Kaisa-Riitta Aho on on humanististen tieteiden maisteri, aineenopettaja ja väitöskirjatutkija Turun yliopistossa. Liikunnanfilosofian ja sukupuolentutkimuksen alaan kuuluvassa väitöskirjassaan hän tutkii kuntosaliliikunnan parissa syntyviä liikkujakokemuksia kehollisen yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Kaisalla on pitkä ura liikunta-alan yrittäjänä personal trainerina ja ryhmäliikuntaohjaajana.

Hanna Huumonen on yhteiskuntatieteiden maisteri, DI-opiskelija, ryhmäliikuntaohjaaja ja yhdenvertaisuuskouluttaja. Hän toimii kuluvalla kaudella valtion liikuntaneuvoston varsinaisena jäsenenä ja neuvoston  yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja kestävän kehityksen jaoston puheenjohtajana.